Kulinarna (r)ewolucja czyli moda na catering eventowy

Kulinarna (r)ewolucja czyli moda na catering eventowy

Z każdym kolejnym rokiem wzrasta świadomość roli, jaką odgrywają eventy. Świadczą o tym liczne imprezy okolicznościowe, wigilie firmowe, jubileusze, eventy integracyjne czy pikniki, które firmy organizują coraz częściej. A wiecie, że bardzo często to właśnie catering decyduje o udanym wydarzeniu?

Moda na catering 

Człowiek głodny to człowiek zły, dlatego zadbanie o odpowiednią strefę cateringową na eventach jest niezwykle ważne. Nie dziwne więc, że trend na catering mocno przyczynił się do rozwoju rynku usług cateringowych. Wraz z jego nadejściem rozwinęła się również oferta. Dziś firmy oferują najwyższej jakości serwis cateringowy na różnego typu okazje nie tylko dla firm, ale również dla klienta indywidualnego. A ponadto, niegdyś klient nie oczekiwał w pełni kompleksowej usługi – obecnie istotną rolę odgrywa zarówna obsługa kelnerska, oprawa muzyczna czy dekoracje. 

Poniekąd, moda wymaga stawiać na ekologię i sięgać po produkty od lokalnych, sprawdzonych dostawców. Większą wagę zaczęto też przywiązywać nie tylko CO serwować, ale, oczywiście, JAK podawać. Niegdyś hitem były plastikowe talerze, dziś muszą być jadalne opakowania. 

No cóż, nareszcie doczekaliśmy czasów, gdzie wygląd i jakość coraz częściej górują nad ceną! 

Nie da się nie zauważyć trendu jakim jest jedzenie z ciężarówek, tzw. food trucki. Często takie zloty food trucków stają się już atrakcją eventów. Najlepiej sprawdzają się na piknikach, festynach czy integracjach pod gołym niebem.

Taka moda z pewnością może zastąpić klasycznego grilla, ale nie musi. Ostatnio świetny trend promujący naszą kulturę to powrót do kiełbasek z grilla, tak by smak zachwycał jak kiedyś. 

A największym hitem jest catering, który jest przekazem promocyjnym np. logo klienta umieszcza się nasamej potrawie w wersji jadalnej lub na opakowaniu. Tutaj „sky is the limit” – pomysłowość kucharzy nie zna granic. 

Catering a wydarzenie

Event eventowi nie równy. To samo dotyczy cateringu eventowego. Jeśli planujemy spotkanie na sali konferencyjnej lepiej będzie zorganizować przerwę kawową i postawić na zimne przekąski. Z kolei ciepłe posiłki warto serwować podczas wigilii firmowych, które zazwyczaj odbywają się od listopada do stycznia. Podczas pikniku firmowego lub festynu rodzinnego sprawdzą się dania z grilla i zimne napoje. Na trawie można postawić beczkę z piwem lub specjalne stanowiska ze świeżo wyciskanymi sokami. 

Co ważne, na samym początku współpracy z partnerem cateringu warto dowiedzieć się czy firma wykonywała już usługę cateringową dla podobnego eventu. Także wybrana firma cateringowa musi dysponować odpowiednim zapleczem gastronomicznym, bo co gdyby trzeba było zorganizować ciepłe posiłki podczas weekendowej konferencji? 

Zobacz także: Te upominki są idealnym prezentem na każdą okazję!

Kreatywny catering 

Zwykle zaserwowanie posiłków już nie wystarczy… Jednym z najważniejszym trendówtego roku jest kreatywność! Dziś najlepiej sprawdzą się przekąski, które oprócz smakowych wrażeń zapewnią efekt wow! Oto kilka pomysłów, które zainspirują nie jednego miłośnika dobrego jedzenia i oryginalnych eventów. 

Na pewno wielu uczestników imprezy skusiłoby się na smakołyki, gdyby one były podane nie na tacy, lecz były podwieszone na parasolu niesionym przez kelnerkę. Nie jeden gość wolał by się napić z kieliszka wiszącego na sukience modelki. Soki lub drinki we fiolkach to także nietypowa opcja. A co powiecie na podanie słodyczy np. na ścianie lub o drzewku, na którym rosną np. makarony lub donuty? Hitem eventu może być także stacja do robienia sorbetów – każdy robi gosobie sam, ale przy tym integruje się ze wszystkimi.

Przeczytaj także: Jak oszczędnie zorganizować wesele, urodziny, czy baby shower? Oto sprawdzony patent! 

Izar Catering 

Izar Catering istnieje na rynku od ponad 15 lat, dlatego dobrze wiemy, że nie każda firma, która świadczy usługi cateringowe jest w stanie zachować wysoką jakość przy zamówieniu dla 300 czy 3000 osób. Warto zatem postawić na doświadczenie.

Psss… Izar Catering szykuje dla Was coś nowego – catering dietetyczny. Mamy już świetnych ludzi, świetny widok i świetną lokalizację – codziennie jesteśmy za granicą! Czy wiecie gdzie będziemy mieć swoją kuchnię?

Jak wybrać najlepszą firmę cateringową? Jak dobrać menu do rodzaju eventu? Mamy nadzieję, że już wiecie!